Personopplysninger

Novelle

En novelle er som regel en kort, oppdiktet fortelling – en fiksjonstekst. 

Vi plasserer novellen i gruppen skjønnlitteratur. Ofte forteller slike tekster om betydningsfulle hendelser i livet. Hensikten med noveller kan blant annet være å fantasere, underholde, påvirke, fortelle, overbevise og å utfordre.

Viktige kjennetegn

Bare det viktigste blir tatt med i teksten, og få personer er med i handlingen. Novellen strekker seg som regel over et kort tidsrom.

Både en fortelling og en novelle er fortellende tekster, men det blir satt større krav til novellen. Språket er fortettet, forfatteren sier noe uten å si det rett ut, og leseren må lese mellom linjene for å forstå hva novellen egentlig handler om.

Mange noveller kan ha en overraskende slutt, mens avslutningen i andre kan være åpen – det vil si at leseren blir invitert til å dikte videre.

Synsvinkel

Fortelleren er den som formidler handlingen til leseren. Synsvinkelen kan være autoral eller personal.

Språklige virkemidler

Språket er viktig i noveller, og ofte vil du se at forfatteren bruker flere språklige virkemidler for å få fram budskapet sitt.

Komposisjon

Handlingen i en novelle kan være fortalt i kronologisk rekkefølge. Det vil si at den følger tidslinja.

Flere noveller starter in medias res –  de går rett på sak.

Retrospektiv fortellerteknikk betyr at deler av teksten gir et tilbakeblikk på noe som har hendt tidligere. Dette er et vanlig virkemiddel i noveller.

Frampek vil si å legge inn hint om at noe kommer til å skje i framtiden. Dette er et mye brukt virkemiddel i slike tekster.

Utvidet øyeblikk betyr å skildre en scene i teksten svært grundig. Det er vanlig å bruke flere sanser, både syn, lukt og hørsel.

Noen noveller har parallellhandlinger. Det vil si at en forteller to eller flere handlinger ved siden av hverandre. Dette virkemiddelet finner du i novellen Karen av Alexander Kielland.

Novellen inneholder en konflikt / et prosjekt og har en spenningskurve. Etter spenningstoppen er det en kort slutt.

Motiv

Motivet er det novellen handler om på det ytre planet.

Tema

Temaet i novellen er det teksten egentlig handler om. Leseren må ofte lese mellom linjene for å forstå hva det er.

Budskap

Forfatteren kan ha et ønske om å påvirke leseren til å mene og/eller å gjøre noe. Hvis dette er tilfelle i en novelle, sier vi at den har et budskap.

Det ikke sikkert at alle tolker teksten likt. Les novellen «Karen». Har denne novellen et budskap, og hva mener du i så fall det er?

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |